perjantai 28. tammikuuta 2011

Symboliikasta

 Hyvin harvoin saa otetuksi kuvan, jossa jo heti kuvanottohetkellä on jotakin vertauskuvallista. Toisin kuin maalaustaiteessa, valokuvauksessa tällaista symbolismia pidetään usein vieraana - sitä pidetään enemmän tai vähemmän totuuden vääristelynä. Valokuvauksen romanttisena ytimenä pidetään yhä kameranosan mukaan nimensä saanutta objektiivisuutta, jota edes subjekti, kuvaaja itse, ei kykene koskaan sulkemaan täysin pois.

Siksi valokuvataiteen kiinnostavuus on sen tasapainottelu toden ja valheen siimanohuella trapetsinarulla. Eihän tarvita kuin nykäisy tietokoneelle siirretyn kuvan RGB-käyrästä, ja kuvattu maisema sulaa karamellimaiseen kirkkauteen.

  Tämän kuvan otin monta vuotta sitten työmatkalla Venetsiassa, kaupungissa, joka on niin täynnä kuvauskohteita, että niihin on hukkua. Silti tämä vaatimaton, hiukan epäonnistunut otos on mielikuvani - juuri sen symboliikan tähden.

  Julisteessa rapistuneen antiikkikaupan vieressä lukee "Due Pesi Due Misure!". Se on italialainen sanonta, joka viittaa kaksinaismoralismiin. Julisteessa on myös kala, ja julkaisijaksi mainitaan "Kalastajia puolustava komitea".

  Ristinmuotoisessa ikkunassa näkyvät Kristuksen kärsivät marmorikasvot.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti